ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία. Δεν είναι “κακή”: το σώμα τη χρειάζεται για να φτιάξει κύτταρα. Αλλά όταν οι τιμές της είναι υψηλές μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές. Το σώμα σας (και πιο ειδικά το συκώτι σας) παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεστε. Την υπόλοιπη ποσότητα την παίρνετε από τα τρόφιμα που προέρχονται από τα ζώα. Για παράδειγμα, τα κρέατα, τα πουλερικά και τα με πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν χοληστερόλη (που ονομάζεται διατροφική χοληστερόλη). Ειδικότερα, αυτά τα τρόφιμα είναι υψηλά σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή αυτά τα λίπη ωθούν το συκώτι σας να παράγει περισσότερη χοληστερόλη. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτή η πρόσθετη παραγωγή σημαίνει ότι πηγαίνουν από ένα κανονικό επίπεδο χοληστερόλης σε ένα που είναι ανθυγιεινό.

Μερικά τροπικά έλαια, όπως το φοινικέλαιο, το φοινικοπυρηνέλαιο και το έλαιο καρύδας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν το συκώτι σας να παράγει περισσότερη χοληστερόλη. Τα έλαια αυτά απαντώνται συχνά στα ψημένα προϊόντα. Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα και καθώς αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το ίδιο συμβαίνει και με τον κίνδυνο για την υγεία σας. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να εξετάζετε τη χοληστερόλη σας, ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε τα επίπεδα σας.

Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο τύποι χοληστερόλης: “κακή” και “καλή”. Η χοληστερόλη LDL είναι το κακό είδος. Η HDL είναι το καλό είδος. Πάρα πολύ από το κακό είδος αυξάνει τις πιθανότητες ότι η χοληστερόλη θα αρχίσει να μαζεύεται αργά στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Μεταφορικά, σκεφτείτε ότι η LDL χοληστερόλη είναι σαν ένα μέλος της οικογένειας που μεταφέρει πράγματα σε όλο το σπίτι και τα ρίχνει στην πορεία. Η HDL χοληστερίνη, η καλή χοληστερίνη, είναι σαν κάποιος που μαζεύει τα σκορπισμένα πράγματα και τα απομακρύνει. Αυτό το (καλό!) άτομο φροντίζει να μπορεί κάποιος να περπατήσει σε όλο το σπίτι χωρίς εμπόδια.

Μαζί με άλλες ουσίες, η χοληστερόλη μπορεί να σχηματίσει μια παχιά, σκληρή εναπόθεση που μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες και να τις κάνει λιγότερο ελαστικές. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Εάν σχηματιστεί ένας θρόμβος και μπλοκάρει μια στενωμένη αρτηρία, μπορεί να προκύψει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους σημαντικότερους ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τον διαβήτη, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε και όσο πιο σοβαροί είναι, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο συνολικός κίνδυνος σας.

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να είναι δικό σας λάθος. Και αυτό είναι καλά νέα! Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε κάτι γι ‘αυτό. Το σώμα σας παράγει φυσικά όλη την LDL (κακή) χοληστερόλη που χρειάζεται. Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής, όπως η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και η σωματική αδράνεια, αναγκάζει το σώμα σας να έχει περισσότερη LDL χοληστερόλη στο αίμα σας από ό, τι χρειάζεται. Αυτή είναι η αιτία της υψηλής χοληστερόλης για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ελέγξτε το οικογενειακό ιστορικό σας. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι κληρονομούν γονίδια από τη μητέρα, τον πατέρα τους ή ακόμα και τους παππούδες τους που τους προκαλούν υπερβολική χοληστερόλη. Αυτό ονομάζεται οικογής υπερχοληστερολαιμία (FH). Η σοβαρότητα της FH σχετίζεται με τη διάρκεια και το βαθμό της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Η FH είναι επικίνδυνη επειδή μπορεί να προκαλέσει πρόωρη αθηροσκληρωτική καρδιακή νόσο.

ΑΙΤΙΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, η τροποποίηση του τρόπου ζωής είναι σημαντική για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εάν δεν μειωθούν επαρκώς τα επίπεδα χοληστερίνης σας με υγιεινοδιαιτητικό τρόπο, μπορεί να χρειαστείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Αν αυτό ακούγεται άσχημα, σκεφτείτε τις επιλογές σας. Είναι πολύ καλύτερο να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας τώρα, για να αποφύγετε μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, από το να περιμένετε μέχρι ένα καταστροφικό γεγονός να αλλάξει τη ζωή σας. Η πραγματοποίηση μικρών αλλαγών τώρα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή σημαντικών αλλαγών αργότερα. Εάν έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή ανεπάρκεια από μια σοβαρή καρδιακή προσβολή, ίσως να μην αναρρώσετε πλήρως.

Ανθυγιεινός τρόπο ζωής
Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο έχουν τα περισσότερα άτομα υψηλή χοληστερόλη. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν:

  • Ανθυγιεινή διατροφή
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • Το κάπνισμα ή η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου
  • Υπερβολικό βάρος

Δεδομένου ότι αυτοί οι ανθυγιεινοί παράγοντες του τρόπου ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερόλης, προκύπτει ότι η αντιστροφή τους υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Η υπερλιπιδαιμία είναι ένας ιατρικός όρος που σημαίνει ότι το αίμα σας έχει πάρα πολλά λιπίδια σε αυτό, δηλαδή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. Στην υπερχοληστερολαιμία, υπάρχει υπερβολική LDL (κακή) χοληστερόλη στο αίμα σας. Αυτό αυξάνει τις λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες και τον κίνδυνο στένωσης. Τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης μπορεί επίσης να είναι πολύ χαμηλά. Με λιγότερη HDL για την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες σας, αυξάνεται ο κίνδυνος της αθηρωματικής πλάκας και των στενώσεων.

Τα καλά νέα είναι ότι η χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το σημείο εκκίνησης για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης θα κριθεί από το γιατρό σας, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους. Αν έχετε διαγνωστεί με υπερλιπιδαιμία, η γενική σας υγεία και οι κίνδυνοι θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση της θεραπείας. Αντί να εστιάσετε μόνο στα επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει πώς συνδέονται με άλλους παράγοντες κινδύνου για να επηρεάσουν τον συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για παράδειγμα, η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης σημαντικά. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν όλοι να αλληλεπιδράσουν με υψηλή χοληστερόλη LDL ή επίπεδα χαμηλής HDL χοληστερόλης για να επηρεάσουν τον κίνδυνο. Λαμβάνοντας υπόψη ποιούς παράγοντες κινδύνου έχετε, ο γιατρός σας θα εκτιμήσει με σχετική ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίου επεισοδίου τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο τρόπος ζωής αλλάζει
Οι τέσσερεις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να σας ζητηθούν είναι:

 • Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή στην καρδιά
 • Ασκείστε τακτικά
 • Αποφύγετε το κάπνισμα
 • Χάστε βάρος (εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι)

Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή στην καρδιά
Από τη διατροφική άποψη, ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της χοληστερόλης σας είναι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και trans λιπαρών. Η μείωση αυτών των λιπών σημαίνει περιορισμό της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από πλήρες γάλα. Σημαίνει επίσης την επιλογή αποβουτυρωμένου γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τον περιορισμό των τηγανισμένων τροφών και το μαγείρεμα με υγιεινά έλαια όπως το φυτικό έλαιο. Άλλες πτυχές της υγιεινής διατροφής περιλαμβάνουν την έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς και τον περιορισμό των ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών. Η υιοθέτηση αυτού του τρόπου διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ινών, κάτι που είναι επίσης ωφέλιμο. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης κατά 10 τοις εκατό. Για να ελέγχετε καλύτερα αυτό που τρώτε, καλό θα είναι επίσης να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων, αν δεν τις διαβάζετε ήδη.

Γνωρίστε τα λίπη σας
Γνωρίζοντας ποια λίπη αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και ποια όχι, είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Σωματική άσκηση
Ένας καθιστικός τρόπος ζωής μειώνει τη χοληστερίνη HDL. Χαμηλότερη HDL χοληστερόλη σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη καλή χοληστερόλη για την απομάκρυνση της LDL (κακής) χοληστερόλης από τις αρτηρίες. Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική. Μόλις 40 λεπτά αερόβιας άσκησης με μέτρια έως έντονη ένταση που γίνεται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να μειώσει τόσο τη χοληστερόλη όσο και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία, ο χορός είναι παραδείγματα αερόβιας άσκησης.

Διακοπή καπνίσματος
Το κάπνισμα μειώνει τη χοληστερόλη HDL. Όταν ένα άτομο με υψηλή χοληστερόλη επίσης καπνίζει, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται περισσότερο. Οι καπνιστές κινδυνεύουν και από άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Απώλεια βάρους
Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα τείνουν να αυξάνουν τη χοληστερόλη LDL και να μειώνουν την HDL χοληστερόλη. Η απώλεια του επιπρόσθετου βάρους μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Μια απώλεια βάρους 10 τοις εκατό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κακής χοληστερόλης.