Ο καρδιακός μυς μας χρειάζεται οξυγόνο για να επιβιώσει. Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή αίματος που φέρνει οξυγόνο στον καρδιακό μυ είναι σοβαρά μειωμένη ή σταματήσει εντελώς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι στεφανιαίες αρτηρίες, που προμηθεύουν τον καρδιακό μυ με αίμα, μπορούν αργά κατά τη διάρκεια ετών, να γίνουν στενές από την συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών που μαζί ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες. Αυτή η αργή διαδικασία είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Όταν μια πλάκα σε καρδιακή αρτηρία σπάει, σχηματίζεται θρόμβος αίματος γύρω της. Αυτός ο θρόμβος αίματος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς τον καρδιακό μυ. Η κατάσταση όπου ο καρδιακός μυς λιμοκτονεί για το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά, ονομάζεται ισχαιμία. Όταν συμβεί βλάβη ή θάνατος μέρους του καρδιακού μυός ως αποτέλεσμα της ισχαιμίας, αυτό ονομάζεται καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Συμπτώματα του εμφράγματος:

  • Θωρακική δυσφορία. Τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια ενέχουν δυσφορία στο κέντρο του στήθους που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή που απομακρύνεται και επιστρέφει. Μπορεί να γίνεται αισθητή σαν δυσφορία, συμπίεση, πληρότητα ή πόνο.
  • Δυσχέρεια σε άλλες περιοχές του ανώτερου σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο χέρια, στην πλάτη, στον αυχένα, στο σαγόνι ή στο στομάχι.
  • Δύσπνοια με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος.
  • Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, ναυτία ή ζάλη.